GROTE KERK EDAM

Edam
Trouwen, Feesten
50-650

Aan de rand van het centrum van de mooie kaasstad Edam ligt de historische Grote Kerk Edam. Gewijd aan St. Nicolaas, schutspatroon der schippers een zeelieden, werd in het begin van de 15e eeuw gebouwd als een kruiswerk.

De middeleeuwse entourage, gecombineerd met eigentijdse voorzieningen, maakt het gebouw bijzonder geschikt voor een huwelijk. Aan de rand van het centrum van de mooie kaasstad Edam ligt de historische Grote Kerk Edam. De Grote Sint-Nicolaaskerk is de oude stadskerk van de Nederlandse stad Edam. Het is ook de grootste hallenkerk van Nederland. De middeleeuwse omgeving, gecombineerd met moderne voorzieningen, maakt het gebouw zeer geschikt voor grote evenementen. Het is een van de grotere locaties boven het Noordzeekanaal. Het gebouw is goed voorzien met onder andere krachtstroom en verwarming. Edam ligt op slechts 30 minuten rijden met de auto vanaf Amsterdam.

GESCHIEDENIS

De Grote Kerk Edam en de H. Nicolaaskerk dragen vrijwel dezelfde naam omdat de H. Nicolaaskerk. Na de verandering verlieten de rooms-katholieken de Grote Kerk Edam om hun intrek te nemen in een schuilkerk op de hoek van de Grote Kerkstraat en de Grote Molensteeg. Hier verbleef de vereniging ongeveer 35 jaar. Tussen 1611 en 1614 is op de plek van de moestuin een kapel gebouwd. Rond 1700 is deze kapel uitgebreid tot een zogenaamde biecht-kapel.

Ruim 100 jaar later is de kerk opnieuw uitgebreid en verbouwd. De ingang kwam nu op de Voorhaven uit, op deze plek stonden tot de verbouwing woningen. De verbouwde kerk werd op 19 mei 1825 ingezegend. Nog geen 25 jaar later, in 1846, besloot de toenmalige pastoor om de kerk opnieuw te gaan verbouwen. De kerk moest groot genoeg worden voor de 500 Edamse en 1000 Volendamse katholieken. De kerk uit 1825 is deels afgebroken, het overgebleven deel is ingericht als biechtkapel en pastorie. Op 28 september 1846 werd de eerste steen gelegd. Op 26 oktober 1847 werd de door Waterstaatsopzichter Hermanus Hendrik Dansdorp ontworpen kerk ingewijd. Van het originele interieur is niet veel overgebleven.

 

Benieuwd op welke locaties wij nog meer evenementen voor jullie kunnen organiseren? Bekijk hier onze andere locaties!

NH Catering & Events voor:

  • Verzorgen van catering van A-Z voor ieder budget
  • Afleveren van catering en toebehoren
  • Hoogwaardige catering, met oog voor detail
  • Regionaal, seizoensgerecht, puur en (h)eerlijk genieten