GROTE KERK MONNICKENDAM

Monnickendam
Trouwen, Feesten
10-800

Gelegen in het vissersdorp aan het IJsselmeer, zo’n vijftien kilometer boven Amsterdam, ligt deze bijzondere Grote Kerk Monnickendam. De Grote of ook wel de Sint-Nicolaaskerk is de belangrijkste kerk van de stad Monnickendam. De bouw van de kerk begon na 1400, op een plek aan de rand van de stad. In 1644 is de torenspits vernieuwd.

De gotische kerk is recent geheel gerenoveerd. Hierbij is een vloerverwarming aangelegd en tevens andere technologische voorzieningen. De kerk is tevens ook voor feesten als bruiloften een prachtige locatie.

In deze prachtige kerk kan niet alleen het huwelijk worden gesloten maar de verschillende ruimtes zijn ook uitermate geschikt voor een receptie, bedrijfspresentatie, diner, concert of tentoonstelling. De kerk beschikt tevens over een prachtige expositie ruimte die uitermate geschikt is voor een receptie of bijeenkomst voor een kleinere groep.

GESCHIEDENIS

Een kerk werd vroeger niet alleen gebouwd om te bidden: hij was en is ook nu een publieke plaats. In de voor-reformatorische tijd was een parochiekerk nooit gesloten. Het was een plaats van samenkomst voor jong en oud. Tijdens de watersnoden van 1825 en 1916 was de kerk een toevluchtsoord voor koeien en paarden. Kinderen speelden er bij slecht weer, sociale contacten werden er gelegd en er werd zelfs handel gedreven. Hij was het decor van het alledaagse leven.

De tijden zijn natuurlijk veranderd. De Grote Kerk Monnickendam is er nu voor de tweewekelijkse drukbezochte erediensten van de gemeente  Monnickendam. De sociale contacten zijn er met o.a. de uitvoering van de Johannes Passion, de vele concerten, de tentoonstellingen, rouwdiensten, het uitzwaaien van Sinterklaas en vele andere sociale en bestuurlijke bijeenkomsten. De Protestantse Gemeente –eigenares van de Grote Kerk (de toren is eigendom van de burgerlijke gemeente)– wil haar kerkgebouw zo veel als mogelijk is dienst stellen van de inwoners van Monnickendam en wijde omgeving. De Grote Kerk staat midden in de gemeenschap, letterlijk en figuurlijk, en dat moet ook zo blijven. De Grote Kerk Monnickendam wil niet alleen het huis van God zijn, maar ook van alle mensen uit Monnickendam en omgeving. De bouw van de Grote Kerk Monnickendam heeft ten minste 250 jaar geduurd, globaal verdeeld over zes fasen.

 

Benieuwd op welke locaties wij nog meer evenementen voor jullie kunnen organiseren? Bekijk hier onze andere locaties!

NH Catering & Events voor:

  • Verzorgen van catering van A-Z voor ieder budget
  • Afleveren van catering en toebehoren
  • Hoogwaardige catering, met oog voor detail
  • Regionaal, seizoensgerecht, puur en (h)eerlijk genieten